Gebelik Takibi

Tecrübeli ellerde takip edilen bir gebelik dönemi sizin ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için büyük önem arz eder.

Gelişen dünyayla birlikte günümüzde ailelerin genel olarak kontrollü ve planlı bir şekilde bu yolculuğa çıktığını görsekte, arada süprizlerinde olduğunu biliyoruz :)
Bu süreçte bizim için asıl önemli olan anne adayımızı ve bebeği etkileyebilecek durumlar..

  • Gebelik takip sürecinde dikkat edilmesi gerekenler.
  • Risk faktörleri ve önlemler.
  • Gebelik muayenesinin önemi.
  • Dikkat edilmesi gereken durumlar.
Ben Op. Dr. Sabri Çolak; Gebelik takibi konusunda önemli bilgilerin tamamına bu yazımda sizler için yer verdim. Lütfen dikkatlice okuyunuz ve hangi doktora takip olursanız olun bu bilgileride aklınızdan çıkarmayın.

Günümüzde genellikle anne adaylarının eğitimli olmasının ve aktif iş hayatının getirilerinden dolayı, kendi sağlıklarına erkeklerden daha iyi baktığını bilmekteyiz. Zaten bilinçli olan kadınların büyük bir kısmı da hem jinekolojik muayenelerine hemde gebelik takip randevularına aksatmadan devam etmektedir.

Araştırmalar kronik rahatsızlığı bulunan anne adaylarımızda, gebelik süresince bazı problemlerin ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
Bu yüzden; geçmişte Astım, Diyabet, Hipertansiyon, Kalp rahatsızlığı ve Alerji gibi kronik rahatsızlıkları tespit edilmiş anne adaylarımıza gebelik öncesinde mutlaka bir kadın doğum randevusu almalarını ve gebeliklerine planlanmış bir şekilde başlamalarını içtenlikle önermekteyim.

Bu tarz kronik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar hamilelik döneminde, mutlaka hamileliğe uygun ilaçlar ile değiştirilmesi hem annenin hemde bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Yapılan araştırmalar bilinçsiz kullanılan ilaçların annenin sağlığına iyi gelirken, bebeğin gelişimini negatif yönde etkilediğini göstermektedir.
Bu yüzden lütfen düzenli kullandığınız ilaçlar varsa muayene esnasında doktorunuza bunları bildiriniz.
Toplamda 40-41 haftalık bir yolculuk olan başarılı hamilelik sürecinde, gebelik takibi aslında hamilelik öncesinden başlaması gereken ve bebek doğana kadar geçen bir süreçten oluşmaktadır.

Gebeliğe Giriş (Hafta : 7-9)

Bu randevunuzda kan basıncınız ve kilonuz ölçülerek bebeğinizle ilgili gelişmeler sizinle paylaşılacaktır. İlerleyen safhalarda da ultrasonografi ile birlikte bebeğinizin kalp atışlarınızı duyabileceksiniz..

Kan basıncı ölçümü, kan grubu, kan sayımı, tiroid testleri, enfeksiyonlar gibi bazı kan tahlilleri ve idrar tahlili, jinekolojik muayene, smear testi ilk muayenenizde yapılması gereken korkulmaya gerek olmayan rutin araştırmalardır. Genellikle ilk muayenede bebeğin kalp atışlarını görmek ve üreme organlarınızda var olabilecek diğer hastalıklar için ultrason yapılacaktır.

İkili Test Haftası (Hafta : 11-14)

Kromozom anomalilerinin ve halk arasında down sendromu olarak bilinen kromozomal farklılığın riskini değerlendirmek için gebeliğin bu haftalarında tüm anne adaylarımızdan ikili test istenmektedir.

İkili test genel anlamda kromozomal bozukluk riskini ölçmektedir. Kan tahlilleri,bebeğin ense kalınlığı ve burun kemiği sonuçlarının birlikte değerlendirilerek incelendiği bir yaklaşımdır. Bu testin sonucu, anne adayının yaşı, bebeğin ense kalınlığı ve burun kemiği oluşumu gibi ölçümlerle birlikte anne kanındaki PAPP-A ve Serbest Beta hCG değerlerinin analiziyle oluşmaktadır.

Cinsiyet Haftası (Hafta : 16-18)

İkili test sonuçlarının belli olduğu bu haftada, ufaklık izin verdiği taktirde cinsiyetini görüntülemeye çalışıyoruz ve ikili test sonuçlarını inceliyoruz.

Cinsiyet belirlemede, hamilelik haftasından başka bir takım faktörlerde bulunmaktadır. Ultrason cihazının modeli, doktorun tecrübesi ve en önemlisi de ufaklığın pozisyonu. Bu durumlara bağlı olarak 20.haftaya kadar hatta belki daha sonraki haftalara kadar cinsiyet net olarak anlaşılmayabilir.

Dünyaya kök saldığınız, ebeveynliğe ilk adımınızı attığınız muhteşem, süprizlerlele dolu, uzun ve özveri gerektiren bu süreçte annelere ve babalara mutluluklar dilerim. Kendinize ve ufaklığa iyi bakın..

Kadın hastalıkları ve gebelik ile ilgili bilgi ve tedavi için lütfen randevu alınız.